Articolul curent este in interviu acordat publicatiei online CRTL-D.

 

[CTRL-D] Profilul tău de Linkedin ne spune că în prezent eşti Tech Leader. Ce implică partea de “tech” iar apoi ce presupune partea de “leader” în cadrul Luxoft?

Partea de “tech” menține legătura cu activitățile de natura tehnică, respectiv implicarea mea în rezolvarea acestora. Partea de “leader” înseamnă mai multe lucruri, referindu-se în principal la o serie de abilități din sfera comunicării, coordonării, asumarea riscurilor, precum și alegerea unor strategii și planuri de dezvoltare personale și inter-personale astfel încât oamenii din echipă să fie confortabili cu ele și să performeze. Un “leader” trebuie să inspire încredere, iar viziunea și acțiunile sale să fie urmate în timp de către membrii echipei.

Dacă partea tehnică se dezvoltă în principal prin activități și provocări personale, partea de leader presupune o interacțiune continuă și constantă cu persoanele din cadrul echipei. Cele două formează un set de abilități complementare reprezentând cheia succesului fiecărui Technical Leader.

[CTRL-D] Să revenim la începuturi. Primul job l-ai avut în 2007. Cum a fost tranziția de la facultate la un job practic? Cum a fost adaptarea cunoştinţelor teoretice la task-uri concrete?

Am început în anul 2007, chiar după terminarea facultății, să lucrez în domeniul telecomunicațiilor ca Analist Programator. Din punct de vedere tehnic, adaptarea nu a fost dificilă. La vremea respectiva task-urile predominau din sfera bazelor de date – care îmi plăcuseră în timpul facultății. Am constatat însă că ce învățasem pe parcursul celor cinci ani nu era suficient, ci doar constituia un fundament pentru a înțelege mai bine lucrurile. Pentru a putea progresa, era nevoie de aprofundarea cunoștințelor, de un studiu mai avansat, care poate tinde către specializarea (într-un anumit domeniu).

[CTRL-D] Ce cunoştinţe şi competenţe te-au ajutat să obţii primul job?

În cadrul interviului pentru primul job, mi-au fost utile cunoștințele dobândite în timpul facultății, referitoare la limbajul de programare Orientat Obiect Java, dar și experiența didactică pe care o câștigasem în domeniul bazelor de date.

[CTRL-D] Următorul pas în cariera ta a fost ca Software Developer pentru diverse aplicaţii Java Web based. Povesteşte-ne te rugăm despre cel mai interesant proiect de acest gen. În ce domeniu a fost şi ce a presupus procesul de dezvoltare şi implementare?

Am făcut următorul pas îndreptându-mă către aplicațiile Java Web based întrucât am considerat că aceasta era direcția în care trebuia să merg și totodată îmi plăcea mai mult. La momentul respectiv Java beneficia de o maturitate de peste un deceniu, devenea un limbaj de programare din ce în ce mai cunoscut care câștiga teren în cadrul noilor proiecte, creând o bună oportunitate și diversitate pe piață.

Cel mai interesant proiect a fost o aplicație distribuită Java Web based care permitea comunicarea real-time între utilizatori, folosind diferite protocoale B2B de comunicare (e.g. EDIINT, AS4, ebXML, Rosettanet, WebServices, HTTP, FTP, etc). Utilizatorii puteau crea astfel comunități în cadrul cărora puteau transmite volume mari de date (de aici problema de performanță, scalabilitate, etc). Aplicația era folosită, cu precădere, în piețele din America de Nord si Europa de Vest.

Pentru mine acesta a reprezentat primul proiect din care urma să învăț o mulțime de lucruri legate atât de programarea Java cât și din sfera tehnologiilor Web (fiind o aplicație cu un bogat stack de tehnologii). Am început prin a studia arhitectura aplicației (lucrul pe care îl fac de fiecare dată când întâlnesc o aplicație nouă), întrucât mi s-a părut interesant să văd cum a fost proiectată și implementată. Astfel, am ajuns să îmi schițez propriile diagrame și să întreb, acolo unde aveam nelămuriri, persoanele cu experiență din cadrul proiectului. Ca urmare, task-urile au apărut imediat și au fost foarte variate constând atât în investigarea și fixarea problemelor venite de la diferiți clienți (e.g. probleme de performanță) cât și task-uri de implementare și extindere a funcționalităților aplicației (e.g. în cadrul protocoalelor WebServices și EBICS).

[CTRL-D] După această perioadă te-ai profilat pe software financiar în cadrul Luxoft. Ce a adus nou acest capitol la nivel de responsabilităţi şi tehnologii folosite?

După aproximativ 3 ani petrecuți în cadrul proiectului menționat anterior, am decis că este momentul să fac o schimbare. Pe piață din România începeau să apară proiecte software pentru băncile de investiții, iar propunerea Luxoft de a lucra în cadrul unui astfel de proiect, m-a atras imediat. Am considerat aplicațiile financiare o mare provocare, întrucât îmi puteam extinde competentele și cunoștințele în acest domeniu. Pe lângă natura funcțională a proiectului, tehnologiile folosite în cadrul lui erau diferite de cele cu care lucrasem până la momentul respectiv (e.g. Spring, Hibernate, Struts), acest lucru constituind o motivație în plus în alegerea făcută. O altă provocare pe care am întâlnit-o în cadrul proiectului a fost comunicarea directă cu Clientul aflat onsite (e.g. în Anglia) și totodată păstrarea unei bune colaborări. Toate aceste lucruri m-au ajutat în dezvoltarea mea personală și au contribuit la următorul pas din carieră, acela de a accepta o poziție de Technical Leader.

[CTRL-D] Ce lucruri s-au schimbat odată cu trecerea la noua poziție de Tehnical Leader? Ce anume îți place mai mult?

În primul rând, s-au schimbat o serie de atribuții. Fiind leader-ul unei echipe, sarcinile de zi cu zi s-au diversificat, vizând acum și obiectivele de grup, pe lângă cele de proiect și cele personale avute anterior. A fost o provocare care m-a ajutat să mă dezvolt în ceea ce privește capacitatea de comunicare și coordonare. În poziția de Technical Leader, îmi place implicarea și contribuția la îmbunătățirea perpetuă a relației cu Clientul, dinamica lucrurilor, întâlnirea diferitelor situații la care – uneori – trebuie să am un răspuns prompt. Îmi plac discuțiile cu membrii echipei pe care trebuie să ii ajut să performeze și să depășească  eventualele obstacole, monitorizând astfel întregul proces. Toate aceste lucruri mă motivează și mă ajută să îmi depășesc limitele, înlăturând rutina.

[CTRL-D] Care este următorul tău pas în carieră?

Mă pregătesc pentru o carieră de Software Architect. Consider ca este următorul pas în carieră care mă motivează, din perspectiva profesională.

2014 este anul în care ţi-ai început activitatea ca trainer tehnic, tot în cadrul Luxoft. Care este abordarea ta pentru un training eficient? Povesteşte-ne, te rugăm, şi despre provocările întâmpinate şi descoperirile făcute în cadrul acestei activităţi – legate de cursanţi, metoda de predare, feedback, evaluare etc.

Într-adevăr, în anul 2014 am început activitatea de Trainer tehnic în cadrul Luxoft. Îmi doream acest lucru, iar momentul respectiv l-am găsit oportun. Consider ca un training este eficient în momentul în care cursanții învață lucruri utile care ii vor ajuta ulterior în carieră și de care își vor aminti (cu plăcere) că le-au învățat în cadrul training-ului tău. Pentru a crea un curs eficient, încerc să mențin o balanță între partea teoretică (uneori poate abstractă) și partea practică, sau aplicabilitatea lui. De asemenea, conținutul și structura cursului sunt foarte importante, la acest capitol încerc sa țin pasul cu tehnologia și să actualizez materialul predat, acolo unde este cazul.

Skill-urile de Trainer sunt diferite de cele ale unui Technical Leader. Cea mai mare provocare este aceea de a putea transmite informația către cursanți astfel încât aceștia să își păstreze interesul și să participe activ la curs. Capacitatea de prezentare/comunicare este foarte importantă, alegerea nuanțelor în exprimare, crearea unei prezentări captivante și ușor de înțeles, managementul situațional precum și flexibilitatea, sunt situații cu care m-am confruntat și din care am învățat progresiv.

Personal, încerc să îmi creez cursurile cu un conținut mare de ilustrații (diagrame, imagini reprezentative). Prefer această metodă în detrimentul slide-urilor cu mult text întrucât, din punctul meu de vedere, predarea și înțelegerea lor este mai eficientă. În timpul cursurilor folosesc și întrebări de verificare (e.g. quizz) întrucât îmi asigură o mai bună interacțiune cu cei prezenți și îmi confirmă faptul că mesajul transmis a fost înțeles.
Scurtele recapitulări periodice, după anumite subiecte cheie predate (e.g. sau la început și final de zi), mă ajută să îmi dau seama de nivelul de asimilare al cursanților, respectiv care dintre topic-urile predate ar putea fi îmbunătățite sau clarificate. În ceea ce privește feedback-ul ulterior, de la finalul cursului, încerc sa țin cont să îl implementez în scopul îmbunătățirii materialului de curs. Consider acest feedback ca fiind foarte important, dar și monitorizarea acestuia de la o sesiune de curs la alta, întrucât poate duce la o creștere calitativă a cursului.

[CTRL-D] Cum rămâi up-to-date în domeniul tău?

Pentru a rămâne up to date în domeniu trebuie un studiu constant și progresiv. Încerc să particip sau să urmăresc pe internet conferințe de specialitate pe anumite subiecte de interes (e.g. high-performance și low-latency, software architecture) sau să citesc diferite blog-uri de specialitate. De curând am obținut și un abonament la o librărie online, unde am găsit o serie de articole utile. Platformele de socializare, forumurile și grupurile create în scop profesional sunt o altă sursă de inspirație, întrucât găsesc conversații, articole sau postări despre ultimele noutăți apărute. Nu în ultimul rând, încerc să merg la cursuri care mă ajută să mă dezvolt profesional, cursuri atât din sfera tehnică cât și din sfera non-tehnică (cursuri de soft skills).

[CTRL-D] Ce competenţe noi vrei să îţi dezvolţi anul acesta / Ce competenţe curente vrei să îţi îmbunătăţeşti?

În momentul de față, am început să studiez și să practic destul de mult în domeniul software architecture, atât în cadrul jobului actual, prin natura task-urilor zilnice, cât și prin intermediul departamentului de training Luxoft, unde voi preda un curs de software architecture. Anul acesta mi-am propus să obțin și o certificare în acest sens. În afară de software architecture, îmi doresc să aprofundez și să dedic mai mult timp studiului în domeniul performance (e.g. Java performance) întrucât este un domeniu care mă captivează și tot timpul găsesc lucruri interesante de studiat, care mă motivează.

By Ionut Balosin

Software Architect, Independent Technical Trainer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *